Adoption/Stödhem

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kontrakt - Adoption och stödhem

 

Adoption o           Stödhem o                Datum (överlåtelse)___________________

Hona o  Hane o  Namn______________________ Född­­_____________________

Kännetecken________________________________ Kastrerad, datum____________

Vaccinerad_________________ Avmaskad, datum___________ Medel____________

Försäkrad__________________ Id-nr_____________________

Stödhem: Hemlösa Katter Helsingborg/Skåne står för veterinärkostnader o

 

 • 1 Jag förbinder mig att sköta katten enligt gällande svensk djurskyddslagstiftning.

 • 2 Jag är medveten om att katten kan behöva veterinärvård i framtiden, jag åtar mig alla kostnader för det om inget annat avtalats - se ovan.

 • 3 Alla vuxna katter ska vara kastrerade och id-märkta. Om kastrering inte är åtgärdat vid överlämnandet förbinder jag mig att göra detta senast då katten är 8 månader gammal (t.ex. vid adoption av kattunge). Detta gäller såväl hankatter som honkatter. Intyg ska skickas till föreningen.

 • 4 Jag förbinder mig att hålla katten helt inomhus de första veckorna tills katten anpassat sig till sin nya miljö. Katten får dock inte släppas ut på egen hand förrän kastrering är gjort. Skygga katter skall inte släppas ut förrän de är tama och fönster skall hållas stängda för att förebygga att katten inte rymmer. Om katten skulle rymma måste föreningen omedelbart kontaktas. Om katten skall få komma ut på balkongen skall den vara innätad enligt gällande svensk djurskyddslagstiftning.

 • 5 Katten skall hållas som innekatt i stadsbebyggt område. Alternativt innekatt med kontrollerad utevistelse.

 • 6 Jag accepterar att föreningen gör återbesök i kattens hem.

 • 7 Om katten, eller andra katter i hemmet från föreningen vanvårdas eller om jag bryter mot någon av ovanstående paragrafer äger Hemlösa Katter Helsingborg/ Skåne rätt att omedelbart återta katten/katterna. Om denna paragraf bryts gäller att jag vid vite ska betala femtusen (5000) kronor till Hemlösa Katter Helsingborg/Skåne.

 • 8 Om jag av någon anledning inte kan behålla katten skall alltid Hemlösa Katter Helsingborg/ Skåne kontaktas! Katten får under inga omständigheter bortskänkas, säljas eller överlåtas utan föreningens godkännande. Godkännandet skall ges före katten flyttas.

 • 9 Vid akutsjukdom som kräver avlivning skall veterinärintyg skickas omedelbart till föreningen. Katten får inte avlivas under några andra omständigheter än när katten är så svårt skadad eller sjuk att livet inte går att rädda och när livsuppehållande åtgärder endast förlänger lidandet. Hemlösa Katter Helsingborg/Skåne tillämpar No-Kill-policy.

Namn

Personnr

Adress

Postadress

Mob.nr

E-post

Namnunderskrift och datum

Betalning:              Kontant  Kr                 Konto  Kr

Föreningens representant

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Att adoptera katt

När man tar hem en ny katt till sin tidigare kattflock så ska man ALDRIG ta för givet att katterna blir vänner med en gång och att det går smidigt utan några bråk eller tjafs ! Var beredd på bråk, fräs, rangordning mm dom närmsta månaderna! Köp hem feliway och ha i vägguttaget. Vissa katter klarar inte vara i samma rum som den nya katten i början utan att det blir dödsallvarliga bråk. Då får man skilja av i början så dom träffas och vänjer sig vid varandra på ett säkert avstånd! Vissa katter blir ALDRIG bästa vänner men kan respektera och acceptera varandra till slut! Allt för ofta får jag intressent mail från ägare som har en gammal katt som oftast är mellan 10-15 år gammal och vill nu ha en ensam kattunge kompis!

 

Tänk ett steg till!

För att katter ska fungera bra tillsammans behöver dom ha jämnlika energier. För mig säger det sig själv att en kattunge och en gammal katt krockar! Den gamla katten vill ha lugn och ro och har låg energi. En kattunge vill ha full fart och är jätte busig och har hög energi. Kattungen är på den gamla katten för den vill leka men den gamla katten vill inte ha med den att göra. Det blir en olycklig gammal katt som inte får den lugn och ro den behöver och kattungen blir olycklig av att den gamla katten inte vill leka eller umgås eller ha med den att göra ! Adopterar man 2 kattungar med en gammal katt i huset kan det fungera bra. Kattungarna har varandra att leka med och låter den gamla katten vara ifred! Som regel tar det längre tid för vuxna katter att bli vänner med varandra. Det kan ta månader/ år men även bara några timmar. Vissa blir bästisar och vissa blir det inte. Var beredd på fräs, tjafs och småbråk. Så länge dom inte försöker döda varandra så låt dom vara och låt dom göra upp rangordningen själva eller gå emellan och avled dom snyggt om det behövs ibland! Storbråkar dom och slåss för att döda varandra så ha dom åtskiljda i början. Jag blir ibland väldigt förvånad över folks korta lilla tålamod med katter. Katter är katter med stora personligheter. Framför allt verkar det oftast vara en självklarhet för vissa adoptörer att vi ska genast ta tillbaka katten dom adopterat för att bli av med det dom uppfattar som problemet för att det är osämja.. Ibland kan det handla om andra "problem" så som att katten börjar göra utanför lådan eller något annat jobbigt. Då ska katten oftast genast väck. Man tar oftast inte till sig alla tips och råd som fås och man hör tyvärr inte av sig förräns tålamodet tagit slut helt. Snälla hör av er innan när " problemen" börjar. Problem är till för att lösas!

Finns även fantastiskt duktiga kattbeteende rådgivaren Susanne Hellman Holmström i Skåne som alltför många sällan använder sig av för att lösa "problemen" istället för att görs sig av med "problemen" fortast möjligt.

Ibland är vi snälla och tar emot katten direkt för kattens skull om där finns en ledig plats.
Men snälla ta det INTE förgivet, Vi försöker alltid vara så tillmötesgående som möjligt.
Vi finns alltid för råd och tips dygnet runt. Vi ser det också som en självklarhet om man av vissa anledningar inte kan behålla katten man adopterat av oss, att vi hjälper till att omplacera katten igen. Men tänk då också, vad gör DU själv för att hitta ett nytt hem till katten? Man får självklart som adoptör själv också hjälpa till, men glöm inte att vi alltid skall kontaktas för att godkänna den nya tilltänkta ägaren innan katten har flyttat enligt adoptions kontraktet !

Tänk efter innan!

Kattägare mår bättre än andra människor, de lever längre, är gladare och mer harmoniska vilket är vetenskapligt bevisat. Men det är även ett stort ansvar och det finns ett antal saker man först, noga bör tänka igenom. En katt kan leva i många år, upp till minst 20 år. Är du beredd att ta ansvar för en annan levande varelse i upp till 20 år? Om du arbetar heltid samt har aktiviteter utanför hemmet flera dagar i veckan bör du tänka på att adoptera minst 2 katter om du inte redan har katt. Katterna får då sällskap av varandra när du inte är hemma. Har du en pålitlig person som kan ta hand om din katt när du är bortrest? Om inte behöver du vara beredd på att hoppa över semestern eller lämna katten på kattpensionat. Du behöver räkna med att det kostar att ha katt. Mat av bra kvalitet, kattsand, årlig vaccination och eventuella andra veterinärbesök, leksaker och försäkring. Katter är levande varelser som klättrar, hoppar, leker och undersöker. Mattor ligger sällan kvar på sin plats, ibland kan något åka i golvet, det blir nos- och tassavtryck på fönster och speglar mm. Ibland kräker dom upp hårbollar eller mat som ätits för fort och det sker ofta på en matta eller i sängen. Alla katter fäller hår i större eller mindre utsträckning, inte bara på golvet utan även på möbler, på dina kläder, i sängen mm. Detta är något du som kattägare måste acceptera. Katter vässar instinktivt sina klor och även om det inte brukar vara några större problem att få dem att använda en klösbräda, så kan ”olyckor” hända. Du bör alltså kunna tåla en eventuell reva i en tapet, möbel mm. En katt uträttar sina behov i en toalåda och det luktar inte alltid så gott och kan bli lite skräpigt av kattsanden, men den måste hela tiden hållas ren.

Kattunge eller vuxen katt?

Kattungar är otroligt söta, men kan vara ganska jobbiga. De måste uppfostras och man får räkna med att vilda lekar kan få en och annan prydnadssak eller tavla att åka i golvet. Man måste också vara på sin vakt och tänka på att allt som är farligt för ett barn också är farligt för en kattunge. Finns många fördelar med att adoptera en vuxen katt. När du adopterar en vuxen katt får du en "färdig" katt som redan är kastrerad, vaccinerad, idmärkt, registrerad i skk, avmaskad och ohyresbehandlad. Du slipper tandbyten, könsmognad, tonårstid och all galen kattunge bus som en kattunge har. En vuxen katt är fortsatt leksen resten av sitt liv men i en mildare variant. När du adopterar en vuxen katt så vet du vad du får för katt, katten har en redan färdig personlighet. Banden man knyter till en vuxen katt blir lika starka som den till en kattunge. Vi kan hjälpa dig att hitta en katt med de egenskaper som passar just dig och din familj. Många kan vittna om att just en hemlös vuxen katt brukar bli väldigt tillgivna och kärleksfulla familjekatter, de är så tacksamma över att få ett hem och kärlek. 


En eller fler?

Om alla i familjen arbetar heltid bör man överväga att skaffa två katter. De har då sällskap av varandra. Det finns även katter som inte gillar andra katter och mår bättre som ensamkatt. Kattungar rekommenderas inte som ensamkatter, därför har vi beslutat att inte adoptera ut en ensam kattunge till hem där det inte redan finns katt, däremot gärna två och två!

Hane eller hona?

Hane eller hona är en smaksak. Hanar kostar lite mindre att kastrera, men mer att ha försäkrad. Myten att det ena könet är mer tillgiven än det andra, är just en myt. Om du skaffar kattungar av olika kön måste du kastrera katterna i tidig ålder.

Inne/ utekatt?

Vi tillåter utekatter om man inte bor i alltför tättbebyggt område och inte mitt inne i centrum. Katten får dock inte släppas ut som kattunge och inte innan den är kastrerad. Vi söker även efter stallhem till våra blyga katter som mer än gärna blir stallkatter.

http://katter.ifokus.se/articles/4d71480cb9cb46222705c492-ett-gott-liv-som-innekatt


Tam eller skygg?

Det är naturligtvis enklast att ta en fullt tam och social katt, men om man har kattvana sedan tidigare och kan tänka sig att ta hand om en ”skyggis” eller två så får man så oerhört mycket tillbaka när den sakta, men säkert, börjar visa tilltro och tillgivenhet, inget är mer hjärtevärmande! Man måste dock ha massor av tålamod och inte ge upp eftersom det kan ta lång tid, ibland mer än ett år, innan katten känner sig trygg nog att lita på en tvåbening. Du måste också vara medveten om att det för många katter och speciellt de skyggare individerna, är en enorm omställning att hamna i den främmande och därmed kanske skrämmande miljön som ett nytt hem innebär. Under processen får man räkna med att bli utfräst titt som tätt, att det kan hända olyckor vad gäller lådbestyren, att bli betraktad med stor misstänksamhet och få blickar som säger: ”Kom inte närmare, för då….” Men, den dagen katten till slut går med på att bli klappad, upplyft, eller hoppar upp i ditt knä, då vet du att det har varit värt det.


Är du intresserad av att adoptera någon katt så kontakta oss och skriv en presentation om dig och ditt hem. Mail: katter.hbg@outlook.com


Vid intresse av någon av våra katter har vi först mail och telefonkontakt.
Sedan får man göra intressent besök hos katten man är intresserad av för att träffa katten i sin hem miljö och se om allt klickar mellan er och se så allt känns bra och rätt mellan intressenten och stödhemmet. Vi lyssnar mycket på våra stödhem och dom ska kunna vara delaktiga och vara med och påverka angående det nya hemmet. Det är dom som känner katten bäst. Vissa bestämmer sig på plats att dom vill adoptera katten och vissa åker först hem och funderar och hör sedan av sig med ett besked.
Oftast får man hämta katten man valt att adoptera en annan dag efter överenskommelse.
Vissa katter har fler än en intressent och vi låter alla intressenter först hälsa på katten innan vi bestämmer vem som får adoptera den. Tänk på att vi utgår från vilket hem som passar katten bäst! Om inte ni blir utvald till just den katt ni var intresserad av betyder inte att vi tycker ni är ett dåligt hem. Utan vi har säkert då en annan katt som hade passat mycket bättre i ditt hem. Adoptionskontrakt skrives vid hämtning av katten.
Adoptionsavgiften för katten betalas in efter överenskommelse.

 

Adoptionsavgifter

Våra adoptionsavgifter går oavkortat till våra katter i nöd för att kunna betala katternas veterinärräkningar så att vi kan hjälpa fler katter i nöd.

Kattungar är vid adoption vaccinerade minst en gång, oftast två gånger, idmärkta, registrerade hos skk, avmaskade och ohyresbehandlade.

Vuxna katter är vid adoption kastrerade, vaccinerade minst en gång, oftast två gånger, idmärkta, registrerade hos skk, avmaskade och ohyresbehandlade.

 

Kattungar: 1000kr

Vuxna katter: 1200kr
Adoptera mera!

Tänk på att för varje utadopterad katt, kan en ny hemlös katt få hjälp och bli räddad och få komma in.

 

 

 Att vara stödhem!

 • Vi är alltid i behov av stödhem. Vi har inget katthem utan är helt beroende av stödhem för att kunna rädda fler katter i nöd.

 • Att vara stödhem är ett stort ansvar och man måste tänka igenom ordentligt innan man blir det, det är även mycket givande att få lov att vara med på en katts fantastiska resa.

 • Som stödhem är man ett tillfälligt hem där katten bor under tiden tills katten är redo att hitta ett permanent hem och/eller tills vi har hittat ett permanent hem.

 • Vi vill att våra stödhem finns i Skåne så att vi kan vara behjälpliga på plats om det skulle behövas. Vi gör även hembesök innan en katt flyttar in eller i samband med flytten.

 • Stödhemskontrakt skrives i samband med att katten flyttar in.

 • Vi vill även att man helst har egen tillgång till bil eller om någon i ens närhet har tillgång till bil och kan i nödfall köra dig och katten om katten någon gång skulle bli akut sjuk och behöver akut veterinärvård. Det är även behövligt om katten tex behöver åka till veterinär för en återvaccinering eller annan orsak.

 • Vi håller god och nära kontakt med våra stödhem och vi finns även till för råd och tips under kattens vistelse i stödhemmet.

 • Vi vill om stödhemmet redan har katt sedan innan att den katten är vaccinerad och kastrerad. Som stödhem skickar man bilder och uppdateringar till My som sedan läggs upp på hemsidan under fliken: Katter som söker hem. Som stödhem är man även hjärtligt välkommen att uppdatera om sin stödhemskatt i vår facebook grupp och/eller på vår facebook sida.

 • Som stödhem står man för mat, sand, avmaskningsmedel och omsorg. Kattföreningen står för veterinärvård. Kattföreningen har huvudansvaret för katten, stödhemmet har inte rätt att flytta katten, sälja eller skänka bort den även om de hittat ett hem till den. Alla sådana beslut måste först godkännas av föreningen.

 • Hur länge man är stödhem är helt olika och det finns ingen tidsbegränsning.
  Vissa katter kan adopteras ut snabbt och hittar snabbt nya hem. Medans andra katter kan behöva längre tid i sitt stödhem innan de kan adopteras ut och innan någon vill adoptera dem. Det kan bland annat handla om blyga katter som först måste bli trygga och tama innan dom kan adopteras ut. Det kan även handla om sjuka katter som först måste behandlas och bli frisk innan de kan adopteras ut.

 • Alla katter vi räddar får träffa veterinären även om dom inte är sjuka. Dom ska kastreras, vaccineras och idmärkas.Vi försöker oftast ordna detta innan katten kommer till sitt stödhem men ibland går det inte att ordna innan och då får stödhemmet ta katten till veterinären. Ibland ordnar vi så att vi själva ändå kan ta katten till veterinären när dom bor hos stödhemmet. Vi försöker vara så flexibla och hjälpsamma som möjligt.

 • Allt är inte en dans på rosor och man måste vara medveten om att vi inte kan förutse ev sjukdomar och smittor men vi försöker förebygga smittor.

 • Dom katter vi hjälper har varit hemlösa och oftast har dom farit mycket illa. Många är sjuka och behöver behandling och medicinering för att bli friska. I vissa fall har vi läkehem som är vana vid att medicinera och ta hand om sjuka katter som dem först landar i och kan bo hos tills dom blivit färdigbehandlade, sedan behöver katten stödhem eller permanent hem. Allt sker i samråd med vår veterinär.

 • Men en katt kan även bli sjuk under sin vistelse i stödhemmet och kan behöva veterinärbesök, medicinering och behandling i sitt stödhem. Vi kan aldrig garantera att en katt direkt utifrån är fullt frisk, vilket dom oftast inte är. Dom har oftast mask i magen och öronskabb. Andra vanliga förekomster är: löss, loppor, diarre.

 • När katten räddas utifrån behöver den ett eget karantänrum där den inte får träffa andra katter i början för att undvika smittor. Katten behöver bli avmaskad och ohyresbehandlad så fort som möjligt när den har räddats.

 • Katten har oftast diarre på grund av den dåliga kost dom fått som hemlös katt och på grund av den mask som lever i deras mage. Skonkost och probiotika och avmaskning är oftast ett måste i början för att få bukt på magens tarmflora. När katten blir bra i magen kan man sakta fasa över den till vanlig kattmat igen.

 

Det finns även andra vanliga sjukdomar och parasiter som våra hemlösa katter kan bära på. Så som:

Ögoninfektion
Chlamydia
Kattsnuva

Andra mindre vanliga smittsamma sjukdomar/ parasiter :
Kattpest
Giardia
Chryptosporidium
Fiv
FIP
Felv

Utöver ovan nämnda sjukdomar/ parasiter finns det även flera.
Det är därför viktigt med strikt karantän i början och att ens egna katter redan är vaccinerade.
Vi hjälper alltid till vid stöd och råd vid utbrott av någon sjukdom och allt sker i samråd med vår veterinär. Vi kan aldrig iheller garantera att en katt är rumsren när den kommer direkt utifrån. Oftast är dom det men i vissa fall kissar och bajsar katten utanför lådan i början, det kan handla allt från att katten inte hittar lådan, att lådan står på fel plats för katten, att lådan innehåller fel sand för katten mm. Ge inte upp direkt! Vi finns alltid till för råd och tips angående detta och andra beteende problem och vi har goda erfarenheter av det.

Utöver eländen med sjukdomar är det av egen erfarenhet helt underbart att vara stödhem och hjälpa hemlösa katter och vara den som hjälper dom till ett bättre liv innan dom är redo för sina för-alltid-hem.

Som stödhem fastnar man ofta för den katt man är stödhem till. Den blir en del av familjen och man kan helt enkelt inte skiljas åt. Som stödhem har man alltid första tjing på sin stödhemskatt. Om du som stödhem väljer att behålla och adoptera katten så kontakta snarast My.

I vissa enstaka fall kan man få lov att bli permanent stödhem.
Det gäller då kronisk sjuka katter och blyga katter som är väldigt svåra att få utadopterade.
Man är då stödhem för alltid för katten och veterinärvården fortsätter kattföreningen stå för.
I vissa fall kommer vi överens med det permanenta stödhemmet att dom får stå för års-vaccineringen och vara försäkringsfadder åt katten för att hålla ner våra kostnader.

Vid intresse eller frågor för att bli stödhem kontakta oss på, katter.hbg@outlook.com 


Dom katter vi söker stödhem till:

Dräktiga tama/ blyga katthonor
Tama/ blyga kattmammor med tama/ blyga kattungar
Vuxna tama/blyga katter
Unga tama/ blyga katter
Tama/ blyga kattungar.

Små tips:

Att vara stödhem till dräktiga katter:

Man behöver vara beredd på att man kan behöva åka in akut till veterinären om något inte går som det ska vid födseln.
Har man katt hemma sedan innan behöver honan ett eget rum där man gjort iordning en "kattunge kammare" där det finns olika kryp in och platser gjorda för den blivande kattmamman att välja vart hon ska föda när det blir dax.
Honan behöver kunna föda i lugn och ro utan andra katter i samma rum, som hon kan uppleva som hotande. Blyga kattmammor upplever även människan som ett hot. Man ska inte störa henne för mkt och absolut inte röra hennes kattungar om inte kattungen är sjuk och behöver extra omvårdnad. När honan föder så stör inte henne för mycket men försök hålla koll så allt går som det ska med födseln. När hon väl har fött sina kattungar så håll koll på så allt går bra men rör inte kattungarna, inte förräns kattungarna är ca 1-2 veckor gamla för kattmamman kan bli så stressad av dig att hon stöter bort sina kattungar. Kan ni, om ni får för mamman, så rör dom lite varje dag när dom är mellan 1-2 veckor gamla, men bara en kattunge åt gången och lägg tillbaka kattungen till mamman. Tänk på att den blyga mamman ser dig som ett hot och kattmammor är väldigt beskyddande över sina kattungar. Man får vara försiktig och ta det lugnt, går man över hennes gräns i vad som är okej för henne i er hantering med kattungarna så kan hon även visa att det inte är okej. Men glöm inte att det är för att hon skyddar sina kattungar mot det hon tycker är hotfullt, vilket är er. När kattungarna har blivit så pass gamla och själva kan krypa/ springa fram till dig kan dom börja socialiseras ännu mer. När dom börjar bli så pass gamla att dom busar runt kan ni så smått börja öppna dörren till kattungarna och mamman. Tänk på det om ni redan har katt hemma sedan innan kan mamman uppleva katten som ett hot mot kattungarna och kan då skydda sina kattungar. Vissa kattmammor är mer toleranta än andra.

Tama dräktiga katter behöver också ett eget rum att föda i om man redan har en katt hemma. Har man inte det kan hon gå i hela hemmet men placera ut på olika ställen kryp in där hon kan tänka sig föda sina kattungar. Ibland kan hon vilja att människan sitter med henne under födseln. Håll koll så allt går som det ska. När kattungarna har fötts så väg kattungarna 1 gång per dygn och håll koll så att dom går upp i vikt som dom ska.

Under kattungarnas uppväxt behöver dom regelbundet avmaskas, även kattmamman.
Vid 8 veckors ålder är det dax för första vaccineringen och vid 12 veckor är det dax för andra vaccineringen och idmärkning och det är nu även dax för kattmamman att bli kastrerad, vaccinerad och idmärkt.

Vi finns alltid till för tips och råd.


Att vara stödhem till blyga katter.

En blyg katt har oftast varit en tam katt men har blivit så illa behandlad av människor och därför blivit rädd. 
Människor kan ha jagat bort dom, sparkat på dom, kastat sten efter dom mm. Många människor är tyvärr väldigt elaka mot katter. Det kan även vara katter som är födda utomhus och har haft väldigt lite kontakt med människor och inte blivit socialiserade vilket behövs för att dom ska vara trygga med människor. Dom behöver bara tid och tålamod för att våga lita på människan igen. Blyga katter behöver alltid ett eget rum att landa i och där dom bor in sig. Det är för att dom känner sig tryggare vid mindre ytor i början. I rummet behöver det finnas kattlådor, mat och vatten, gömställen och persiennerna behöver rullas ner i början och OBS alla fönster i hemmet MÅSTE hållas STÄNGDA dygnet runt. En katt kan trycka sig igenom en väldigt liten springa och rymma. Det har tyvärr hänt alltför många gånger i stödhem. Vi kan upplevas som tjatiga angående stängda fönster. Men vi har varit med om för många stödhem som inte har lyssnat på oss när vi informerat om totalt stängda fönster och katterna har rymt. Alla katter som har rymt är inte upphittade än.

En blyg katt kan få panik när den kommer direkt utifrån och släpps ut i ett rum. Är det inte nerrullat brukar dom i panik och rädsla hoppa på fönstret för dom tror det är vägen ut. Dom kan även springa runt i rummet och på väggarna. Men lugn, du behöver inte bli orolig. Katten kommer lugna ner sig rätt så fort och bli lugn när den har hittat ett gömställe att gömma sig på. Ha inga grejor i rummet som ni är rädda om och som kan gå i sönder om katten får panik vid utsläpp. Ha redan förberett med mat, vatten, sand i lådorna mm innan vi kommer med katten. När katten har släppts ut så låt den vara ifred dom första dagarna så den kan hitta sina nya rutiner och komma igång och äta och gå på lådan.

En rädd, blyg katt kan vara så rädd i början så den inte äter dom första dagarna. Håll koll så inte kattens allmäntillstånd försämras, då behöver den åka till veterinär och vätskas upp.
Dom brukar börja äta efter 2-3 dagar, då har dom börjat slappna av och vågar äta.

När katten har börjat komma in i sina nya rutinerna är det dax för socialiseringstiden.
Här är massor med tips och råd i denna länken: https://animail.se/att-vara-jourhem-at-en-skygg-katt.html.

När katten har bott in sig och hittat sina rutiner kan man så småningom öppna upp dörren till rummet den bott i och låta den få vistas i hela hemmet. Ett plus är om man redan har en tam katt som visar den blyga katten vägen till människan. De blyga katterna söker sin trygghet i andra katter och bråkar väldigt sällan med andra katter. En tam katt är mycket behjälplig vid socialiseringen. Den blyga katten iakttar mycket och tar mycket efter den tama kattens beteende.

Det bästa tipset som finns till dig som stödhem till blyga katter är:
TÅLAMOD!
Med tålamod kommer ni hur långt som helst. Ingen katt är omöjlig.
Dom blyga katterna behöver olika lång tid på sig att bli trygga och tama katter. Ge dom den tid dom behöver. Ge aldrig upp!

Det finns inget underbarare än att vara med en blyg katts resa från blyg till tam.
Allt jobb med att få den blyga katten att våga lita på människan igen är värt varenda minut av allt socialiseringsarbete. Tårarna lovar jag kommer rinna av lycka den dagen du får lov att klappa katten. Grattis och var stolt över dig själv, katten har äntligen godkänt dig som sin människa.

Vi finns alltid till för råd och tips och har många bra egna erfarenheter av blyga katter.

Ingen katt är den andra lik och varje kattfall skiljer sig från det andra. Det som fungerar på en katt kanske inte fungerar på en annan. Men detta är mer rent generell info och tips och råd.